Octubre del 34: La vaga general revolucionària

El proper dimarts 18 de gener realitzarem el vuitè acte de l’Esberla a les 19h l’ACP Aramateix.

La xerrada la durà a terme l’Alejandro Andreassi, professor d’història de la UAB.

A continuació us exposem un breu resum de la temàtica que tractarem.

Ja fa gairebé 80 anys que l’estat Espanyol vivia una situació convulsa: les masses populars que havien fet un avenç portant un estat republicà al país es van veure  desil·lusionades per la manca d’efecte de les reformes del govern república al bienni d’Azaña (1931-1933). Azaña va ser succeït per un govern de dretes presidit per Lerroux que va iniciar el retrocés de les poques conquestes socials que s’havien dut a terme.

En aquest context, les forces socialistes van veure un perill per l’entrada de la CEDA -presidida per Gil Robles- en que es podien reconèixer petites semblances al feixisme italià de Mussolini. És llavors quan Largo Caballero, president de la UGT i alt càrrec del PSOE, encapçalà una revolució defensiva per fer fora el govern de Lerroux del poder.  Aquesta revolució, promoguda per una vaga general, es coneix com a Vaga General Revolucionària de l’Octubre del 34 i es coneix com l’última revolució obrera en el sentit estricte de la paraula que es va donar a Europa. Desprès d’aquests fets, totes les altres revolucions tingueren un caire de tipus antifeixista.

Es per això que, des de l’Espai de Formació l’Esberla, creiem convenient estudiar com es va realitzar aquesta vaga així com els components que la van fer triomfar en uns sectors i caure en d’altres, comparant-ho amb els models sindicals actuals de les últimes vagues generals a l’estat Espanyol, fent un anàlisi de les diferències entre el sindicalisme actual i el sindicalisme d’aquest període , mirant sempre d’aprendre dels errors del passat i utilitzant les eines que se’n puguin extreure per aplicar-les a la nostra realitat present.

Ens veiem el proper dimarts a l’Aramateix.

1 comentari

Filed under General

One response to “Octubre del 34: La vaga general revolucionària

  1. alienigena

    Adrian Shubert Hacia la revolución. Orígenes sociales del movimiento obrero en Asturias. Crítica. Barcelona, 1983. 214 pàgs.
    La revolució d’octubre de 1934 a Astúries ha estat, al costat de la del 1936, un dels fets de més importància en la història de l’estat espanyol de la primera meitat del segle XX,. Aquest episodi ha esta amagat sota la catifa de la desmemòria col•lectiva, sobretot la del PSOE, que ja en aquells moments es debatia entre estar al costat del poble que exigia la fi definitiva de l’antic règim disfressat de república, o la burgesia reformista, per la qual al final s’ha decantat. Per comprendre la gestació d’aquests esdeveniments cal fer una anàlisi sociohistòrica semblant a la que fa Shubert en aquesta obra, que contempla des de la perspectiva de la situació política del moment, com el sentir i l’actuar dels seus protagonistes: les dinàmiques de control social dutes a terme per les empreses, les condicions de vida de les famílies treballadores i les conseqüències del pas de la societat rural a la industrial. Un treball d’anys d’investigació que ens posa al dia sobre els orígens i gestació d’un moviment obrer que encara avui és un referent per a tothom.
    Aquest llibre i molts altres materials els podreu trobar a la bibliotca Social La Hoguera, a l’ateneu Julia Romera, carrer de santa Rosa 18.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s